Polkujuoksijan varusteiden ekohuolto – Team La Sportiva Finland -juoksijan vinkkejä

Jukka Kukkonen, Polkujuoksuvarusteiden huolto -

Polkujuoksijan varusteiden ekohuolto – Team La Sportiva Finland -juoksijan vinkkejä

Polkujuoksija voi vaikuttaa varusteidensa ekologisuuteen ainakin kolmella tavalla:

  1. Hanki käyttötarkoitukseen sopiva, mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti valmistettu varuste. La Sportivan juoksuvaatteissa käytetään nykyään pääosin kierrätettyjä materiaaleja. Myös kenkien valmistuksessa La Sportiva on lisännyt kierrätettyjä materiaaleja siinä määrin, kuin se on mahdollista ominaisuuksien kärsimättä.

    Esimerkiksi kaikissa Race-malliston paidoissa on yli 87% kierrätysmateriaalia ja housuissa mallista riippuen yli 70-90%. Blizzard tuulitakit on tehty lähes 100% kierrätysmateriaaleista. Kierrätysmateriaalien ohella La Sportivan johtamismallit ja prosessit nojaavat kestävän kehityksen periaatteisiin. Tuotekehitystä ja innovointia toteutetaan ns. Ecolution-mallilla. Lue lisää La Sportivan Sustainability-raportista.

  2. Pidä varusteesi kunnossa tuulettamalla, pesemällä, huoltamalla, paikkaamalla ja korjaamalla. Mitä pidempi elinkaari, sitä ekologisempi lopputulos on. Monet valmistajat suosittelevat heittämään juoksukengät pois jo muutaman sadan kilometrin jälkeen, mutta olen käyttänyt joitakin kenkiä jopa tuhansia kilometrejä. Kengän ja jalkojen kuntoa kannattaa seurata tarkasti, mutta hyvällä hoidolla tossu voi kestää pidempään kuin suosituksissa sanotaan.

  3. Ekologisin varuste on se, joka sinulla jo on käytössäsi. Älä heitä mitään turhaan roskiin, vaan kierrätä, vaihda, lahjoita, myy, tai pidä varalla niin kauan kuin tuote on käyttökelpoinen.

 

Tietoisku La Sportivan kestävän kehityksen periaatteista:

  • La Sportivalla on käytössään ympäristöstandardi ISO 14001, joka auttaa arvioimaan ja minimoimaan tuotteiden ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajan.
  • Yritys pyrkii jatkuvasti lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä ja vähentämään tuotannosta syntyvää jätettä.
  • Yritys pyrkii toiminnassaan energiatehokkuuteen ja käyttää ainoastaan vihreää energiaa.
  • Yritys arvioi ja valikoi myös toimittajat kestävän kehityksen periaatteiden ja kriteerien mukaisesti.

 

La Sportiva käyttää uusissa juoksuvaatteissaan pääosin kierrätysmateriaaleja

Kuva: Olaf Pignataro⎪La Sportiva

_
Polkujuoksuvarusteiden elinkaaren huomattava pidentäminen on meille kaikille mahdollista yksinkertaisin toimenpitein. Seuravassa hyviksi havaitsemiani huoltovinkkejä.

Tuuletus

Kisojen maalilinjalla tuuletellaan aina innokkaasti. Treenin jälkeen usein pelkkä treenivarusteiden tuuletus on riittänyt hyvin minulle. En hikoile yleensä paljon, paitsi superkuumalla ilmalla. Ripusta ne narulle tai henkariin. Löysää kengännnauhat ja poista pohjalliset ja roskat.

Tuuleta polkujuoksukengät aina treeniin ja kisan jälkeen

Kuva: Gaia Panozzo⎪La Sportiva

_
Älä jätä märkiä varusteita treenikassiin tai heitä suoraan pyykkikoriin, vaan tuuleta ja kuivata ne kunnolla ensin.

Pesu

Käyttämissäni La Sportivan juoksupaidoissa on polygiene käsittely, mikä ehkäisee bakteerien ja hajujen syntymistä. Tämä vähentää pesukertojen määrää ja pesuaineiden, veden ja energian kulutusta. Pikapesen omat treenivaatteeni keskimäärin joka kolmannen käyttökerran jälkeen.

Uusissa La Sportiva Tracer-malleissa on neljän vuoden tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntynyt S.Cafe -käsittely, joka hyödyntää kahvin luonnollista kykyä torjua hajuja. Kahviloista kerätyt kahvinporot ja muovipullot tarjoavat kestävän raaka-ainelähteen, joka aiemmin meni roskiin.

Juoksukengät pestään aina käsin. Vaatteet voi pestä myös koneessa. Usein 15 min pikapesuohjelma riittää hyvään pesutulokseen. Käytä ekologista, biohajoavaa, vegaanista ja kasvipohjaista pesuainetta (esim. Ole Hyvä tai Euca) ohjeen mukainen määrä.

Älä käytä huuhteluaineita, teholinkousta (korkeintaan 1000 kierrosta) tai kuivausrumpua. Noudata pesuohjeen lämpötilaa, yleensä korkeintaan 30 astetta. Pinttynyt hienhaju lähtee pyykkietikalla, jota lisätään ohjeen mukaisesti pesukoneen huuhteluainelokeroon. 

Paras kuivaustapa on ripustaa vaate pyykkinarulle, henkariin tai kuivaustelineelle ilmavaan paikkaan.

Tossut on helpoin puhdistaa liasta ja mudasta heti kisan tai treenin jälkeen ulkona vesihanan tai puutarhaletkun avulla.

Muista ottaa pohjalliset pois pesua ja kuivausta varten. Varo hankaamasta päällistä ja mahdollista teknistä suojakerrosta rikki. Aseta kengät kuivumaan niin, etteivät ne pääse kuivuessaan vääntymään luonnottomaan muotoon. Kuivuminen kestää päivän tai pari. Sillä aikaa juoksen vanhoilla kengillä, jotka toimivat muutenkin ihan hyvin vaikkapa kauppareissuilla tai koiranulkoilutuslenkeillä.

Fiksaa fiksusti

Pieniä repeämiä ja reikiä voi helposti teipata. Paikkasin leukoteipillä irvistävät polkujuoksukenkien kantapehmusteet. 

Saumoja voi myös itse korjata materiaalille sopivalla liimalla. 

Erityisiä vaatelaastareita, tarrapaikkoja ja silitettäviä puuvillapaikkoja on saatavilla. Sain keveriltani Roskapäivä Einolta tarroja, joilla paikkasin pieniä repeämiä toppatakissani. 

Perinteinen neulalla ja langalla parsiminen on myös edelleen toimiva korjaustapa. Retkiliikkeissä myydään pieniä ja keveitä korjaussettejä tähän tarkoitukseen.

Sadetakkien DWR-kalvo heikkenee vähitellen, joten se on jossain vaiheessa uusittava varustekaupoista saatavilla tuotteilla. Kaupoista löytyy vedenpitäviä nylonpaikkoja.

Kierrätä

Kovan kisan tai treenin jälkeen huollamme ja palautamme itsemme kuntoon. Sama pitää muistaa ja viitsiä tehdä myös varusteille. Ennen ei mitään heitetty turhaan pois, vaan kaikki tavarat kierrätettiin, korjattiin tai myytiin. Nyt ollaan palaamassa samankaltaiseen elämäntapaan kiertotalouden myötä, jossa kaikki materiaali kierrätetään ilman jätettä.

Joskus kengät ja vaatteet ovat vielä ihan käyttökelpoiset, mutta et niitä enää itse jostain syystä käytä tai tarvitse. Tällöin ne voi laittaa myyntiin polkujuoksufoorumeiden ja -seurojen kautta tai kierrättää uudelle omistajalle muulla tavalla.

La Sportiva käyttää vaatteiden valmistuksessa paljon kierrätysmateriaaleja, mutta kannustaa myös paikkamaan ja korjaamaan vaatteita niiltä osin kuin mahdollista

Kuva: Olaf Pignataro⎪La Sportiva

_