Uusi vuosi, uudet tavoitteet

Uusi vuosi, uudet tavoitteet

Tervetuloa uusivuosi!

Vuosi 2020 on takana ja on aika toivottaa tervetulleeksi uusivuosi 2021. Koronavuosi jää varmasti meidän jokaisen mieleen kaikkine poikkeuksineen ja rajoituksineen, mutta toisaalta se antoi meille myös aikaa pysähtyä ja etsiä uudenlaisia tapoja elää arkea, harrastaa ja kilpailla. Vaikka pandemia lamaannutti hetkellisesti koko maailmaan, aktiivista polkujuoksuyhteisöä se ei pysäyttänyt. Virtuaalikisojen myötä juoksutapahtumiin pystyi osallistumaan vaikka omalta takapihaltaan. Haasteita ja rajoituksia on epäilemättä vielä jonkin aikaa edessä, mutta valoakin näkyy tunnelin päässä.

Uusi vuosi tuo tullessaan uusia tavoitteita harjoitteluun ja kilpailemiseen. Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, mihin suuntaan maailman tilanne kehittyy ja onko vuonna 2021 mahdollista osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, mutta monia varmasti ilahduttaa, että ensimmäinen 200-mailinen kilpailu on vihdoin tulossa Suomeen. Odotammekin jo jännityksellä ensi kesän NUTS300 Distance -tapahtumaa.

Epävarmuudesta huolimatta toivo ja usko parempaan huomiseen kantavat meitä eteenpäin. Ja vaikka ei aina kaikki menisikään alkuperäisten suunnitelmien ja tavoitteiden mukaan, mikään ei koskaan mene täysin hukkaan. Voimme aina orientoitua uudelleen. Näissä merkeissä toivotamme jokaiselle oikein hyvää uutta vuotta koko La Sportiva Suomen polkujuoksutiimin puolesta!

Tavoitteita ja uudenvuodenlupauksia

Nelli

Vuonna 2021 minulla on ensimmäistä kertaa tavoitteita polkujuoksun lisäksi myös sileän juoksussa. Tavoitteenani on juosta kevään aikana asfalttipuolimaraton sekä parantaa omaa 10 km ennätystä. Päätavoitteet ovat kuitenkin polkujuoksussa ja nimeni löytyy ainakin Karhunkierroksen 55 km ja Hetta-Pallas 66 km osallistujalistalta. Näistä ensimmäiseen olen ilmoittautunut jo kolmena vuotena aiemmin, mutta joka kerta olen joko sairastunut tai loukkaantunut. Nyt siis todella toivon, että vuonna 2021 pääsen vihdoinkin starttaamaan tälle matkalle!

Juoksuun liittyvä uudenvuodenlupaukseni on se, että harjoittelen enemmän poluilla ja nimenomaan teknisillä reiteillä.

Antti I.

Uusi vuosi tuo tullessaan vanhaa ja turvallista, sekä uusia tuulia. Edelleen talvi menee enimmäkseen rinteitä ylös-alas hiihtäen ja keväällä juoksukengät korvaavat sukset liikunnan välineinä. Kilpailuiden osalta uusia ulottuvuuksia minulle tuo NUTS 300 Distance -kilpailu heinäkuussa Lapissa, mikä on pisin kilpailu johon olen koskaan ottanut osaa. Lisäksi nimeni on myös UTMB:n 171 km kilpailun osallistujaluettelossa, joten myös yksi kansainvälinen vuoriultra on kalenterissa kansainvälisen tilanteen niin salliessa. Päällimmäisenä tavoitteena kuitenkin on nauttia urheilusta.

Uudenvuodenlupauksena voisin pitää säännöllisen voimaharjoittelu ohjelman noudattamista, jotta kroppa kestäisi entistä paremmin kestävyysharjoittelun rasitusta.

Susanna

Päätavoitteenani on pitää huolta terveydestäni treeneistä nauttien. Otan nykyistä useammin lyhyempiä harjoituksia osaksi viikkojani erityisesti aamutreenien muodossa, sillä tänä vuonna vedin liian usein turhan pitkiä yhdistelmäharjoituksia “ajan säästämiseksi”. Ensi vuonna suuntaan useammin niin kuntosalille, Malminkartanolle kuin Paloheinään, jotta jaksan entistä paremmin pidemmillä matkoilla. Odotan ensi vuodelta myös korona-aikaan verrattuna useampia yhteislenkkejä niin uusien kuin vanhojen juoksukavereiden kanssa.

Toivon tutustuvani mieleni syövereihin ja sen rajoitteisiin niin Suomen NUTS -kisoissa kuin Euroopan vuoristoissa (juoksu)vaeltaen. Kuten aina, matkaa teen ilon kautta!

Jukka

Päätavoitteeni on NUTS Distance 300 by Black Diamond heinäkuussa 2021. 2020 kisoista tulevaisuuteen siirtyivät Scenic Trail 54 km kesäkuussa Sveitsissä ja Tor des Géants 330 km syyskuussa Italiassa. Toistaiseksi varsinkin näiden ulkomaisten tapahtumien toteutumisajankohta on epävarmaa.

Uudenvuodenlupaukseni onkin ottaa tilaisuudesta vaarin. Eli osallistun aina mahdollisuuksien mukaan. Hyvää uutta vuotta 2021 kaikille!

Esa

Vuonna 2021 aion ainakin terävöittää kovempia juoksuharjoituksia. Eli tavoitteena pitää yksittäiset nopeustreenit hieman lyhyempiä, mutta suorittaa niitä useammin. Lisäksi pyrin parhaani mukaan monipuolistamaan harjoituksia ottaen mukaan suuremmalla skaalalla eri pituisia vetoja, mäkijuoksua loivalla sekä jyrkällä pohjalla, erilaisia tavoitteellisia aikaan perustuvia haasteita tutuilla kuntoradoilla ja poluilla. Tästä sain inspiraation syksyn metsäcooper-haasteesta! Voimaharjoittelua aion myös tehdä kerran viikossa minkä olen aiempina vuosina täysin jättänyt pois juoksukauden aikana. Kevääksi ajattelin myös ostaa ekan kunnon fillarin jolla aion suorittaa osan peruskuntoharjoittelusta. Tavoitteena käydä vetämässä yksi kunnon pyörälenkki viikossa.

Kisatavoitteista paha mennä lupaamaan mitään, kun maailman tilanne on se mitä on, mutta sen verran aion taas ylittää itseni, että syksyksi voisin lähteä ainakin kotimaassa ensimmäiselle yli 60 kilometrin pituiselle kilpamatkalle.

Antti L.

Vuoden 2021 aikana aloitan uuden liikuntaharrastuksen - polkuilua ja vertikaalietenemistä tukevan tottakai. Polkujuoksujen puolella satsaan edelleen harjoittelun spesifioimiseen. Panostan vertikaalitreeneissäni laatuun ylettömän määrän sijasta. Aion syventää maastopyöräharrastustani ja matkailla rautaratsuillani kaukaisempienkin polkujen äärille. Valmentajana keskityn psyykkisen valmennuksen syvyyksiin tutustumalla uuteen motivaatiota ja toimintaa käsittelevään kirjallisuuteen.

Ja olisihan se vihdoin aika vetää se yhden käden leuka.

Kirsi

Minulla on suuri etuoikeus harjoitella tulevana vuonna 2021 parhaimmalla mahdollisella tavalla jylhjissä mäkimaastoissa asuessani nykyisin täällä Nuuksion kansallispuiston ytimessä! Tavoitteenani on tulla lisäämään ja hyödyntämään sauvojen käyttöä entisestään nykyisestä (katseet siintää jo hieman tulevaan seuraavaan vuoteen 2022 pitkille matkoille) ja lisäksi tulevan vuoden kisoja ajatellen tulen lisäämään nopeutta erilaisilla lyhyillä ja pitkillä vetoharjoituksilla. Voimaharjoittelut, etenkin core ja jalkoja vahvistavat treenit, tulee säilymään treeniohjelmassani. Kisakalenterissa on päätavoitteenani melko varmuudella keskipitkät matkat, Hetta-Pallas 66 ja Nuuksio 70 Ultra. Muita lyhyempiä kisoja napsin sitten mahdollisuuksien mukaan, kuinka sitten tapahtumia onnistutaan ylipäätään järjestämään.

Uudenvuoden lupaukseni on harjoitella ahkerasti ja säännöllisesti, mutta olla armollinen itselleen ja nauttia rennolla asenteella polkujuoksusta. Parempaa uutta vuotta 2021 kaikille!

Ville

Tulevalle vuodelle päällimmäisenä tavoitteena on saada nyt jo puoli vuotta vaivannut akilles siihen kuntoon, että pystyisin harjoittelemaan normaalisti. Kisojen suhteen tavoitteeni on juosta lyhyitä alle maratonin mittaisia matkoja, jotta saan matkavauhtia kasvatettua. Tämän johdosta harjoitteluun lisään enemmän tehollista harjoittelua jotta lyhyet matkat taittuvat nopeammin. Juoksun lisäksi, jos tilanne sallii, aion tulevana vuonna kisata myös suksien ja pyörän päällä, näin saan kuormitusta tasattua tasaisemmin koko kropalle.

Lupaan siis liikkua monipuolisesti ja nauttia luonnosta myös vuonna 2021.

Mia

Terveyshuolet ovat vaivanneet vuoden viimeiset kuukaudet. Lääkäri on antanut rasitus- ja sitä myöten juoksukiellon siihen saakka, kunnes tutkimukset on saatu tehtyä. Toivon pääseväni pian taas juoksemaan ja pitkästä tauosta johtuen se alkaa varmasti pikkuhiljaa peruskestävyystasolta, osin myös pyöräillen. Jos kaikki menee hyvin, olisin mielelläni viivalla ainakin Pallaksella 105 km matkalla. Päällimmäinen tavoite ja toive on kuitenkin päästä pian poluille nauttimaan juoksun tuomasta ilosta ja onnellisuudesta.

Ensi vuonna lupaan harjoitella ja kisata samanlaisella fiilispohjalla, ilolla ja lapsenmielisyydellä kuin tähänkin asti.

Elina

Ajattelin tavoitella tähtiä, sillä vuoden 2021 tavoitteena on kolmen ultramatkan (Nuts Karhunkierros 166 km, Nuts Pallas 160 km ja Vaarojen Maraton 130 km) läpäisyn kautta saavutettava UTTF finisher titteli. Treenaamisen pyrin toteuttamaan aiempaa järkevämmin, hakien sitä kautta onnistunutta progressiota kisojen yhteyteen.

Eli vähemmän puuroa ja enemmän manteleita.