Asta Heikkala

"Lenkillä ei ole koskaan niin kiire, ettei ehtisi pysähtyä ihmettelmään maisemia."

Kilpailumatkani:
Kisamatkani vaihtelevat kauden aikana, mutta kilpailen pääasiassa keskipitkiä kisoja eli 21–100 km
Suosikkikenkäni: La Sportiva Kaptiva. Rakastan kevyitä ja ketteriä kenkiä!
Lempitreenipaikkani: Pyhä-Luoston kansallispuisto sekä Ounasvaaran kotipolut.
Polkujuoksu-unelmani: Ersfjord traversen "juokseminen" yhden päivän aikana.


Urheilijatausta

Olen juossut aina. Kun ala-asteella kesäloman jälkeen kerrottiin luokan edessä, mitä kesälomalla tapahtui, kerroin kaikille, että minä juoksin. Juoksin jo tuolloin yli 10 kilometrin lenkkejä. Ensimmäisen polkukisani juoksin vuonna 2012 Nuuksion maratonilla, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran. Kyseinen kilpailu sai minut menettämään sydämeni lopullisesti polkujuoksulle. Kisan aikana satoi kaatamalla vettä ja joka paikka oli aivan läpimärkä, mutta minä todella nautin jokaisesta askeleesta. Juoksemisen lisäksi lähellä sydäntäni on kiipeily kallioilla, randoilu, pyöräily sekä kaikenlainen voimaharjoittelu.

Treenaaminen

Treenaan päivittäin vähintään yhtä lajia. Juoksemiseen ja kiipeilyyn käytän ajallisesti lähes saman verran tunteja viikossa ja nämä lajit tukevatkin todella hyvin toisiaan. Sunnuntait ovat perinteisesti pitkän lenkin päiviä, ja arkiviikolla tulee vuodenajasta riippuen 3–4 juoksulenkkiä, 4 kiipeilytreeniä ja 2–3 voimatreeniä. Talvella juoksulenkit saattavat vaihtua hiihtolenkeiksi ja monet viikonloput menevät tunturissa randoilemassa. Kesällä taas on ohjelmassa juoksun lisäksi pyöräilyä ja viikonloppuja kuluu kiipeilyreissuilla.

Polkujuoksun harjoittelussa haastavinta on kuormituksen pitäminen balanssissa. Alustan teknisyys ja maastossa olevat ylämäet tekevät harjoittelusta helposti kuormittavampaa kuin osaisi ajatella. Maltin säilyttäminen harjoittelussa on välillä haastavaa, ja itsellänikin on tullut kantapään kautta opeteltua se, kuinka tärkeää on pitää kokonaiskuormitus hallinnassa. Kuitenkin luonnossa ja ulkona oleminen antaa todella paljon energiaa ja voimia tavalliseen arkeen. Rakastan juosta teknisiä ja jyrkkiä alamäkiä, rakastan sitä, kun nousee tunturin tai vuoren huipulle, ja sieltä avautuu uskomattoman hieno maisema. Rakastan sitä avaruutta ja vapauden tunnetta.

Kilpaileminen

Kilpailuissa lähden lähinnä voittamaan itseni ja tekemään oman kuntoni mukaista suoritusta. Tiedän, että jos olen kunnossa, minulla on mahdollisuuksia kohtalaisen hyville sijoituksille. Viime vuosina olen kilpaillut jonkin verran myös ulkomailla vuoristoissa, ja siellä olevat maisemat ovat itsessään jo hyvä syy kisata. Kisakilometrejä minulla tulee yhden kauden aikana 150–200 kilometrin väliin. En juokse kovin montaa kisaa vuodessa.

Paras kisakokemukseni on vuoden 2014 Karhunkierros, joka tunnetaan myös “munahanki”-karhunkierroksena. Tulin siinä kisassa naisten sarjan toiselle sijalle 55 kilometrin matkalla. Matkan teko oli niin hidasta lumen vuoksi! Tein jo alkumatkasta säännön itselleni: Jos lunta on polven yläpuolelle, saan kävellä. Jos sitä on polven alapuolelle, minun täytyy juosta. Tämän säännön vuoksi matka eteni edes kohtalaisesti, ja maali tuli loputtomalta tuntuvan ajan jälkeen vihdoin eteen. Kisan aikana fiilikset vaihtelivat totaalisesta epätoivosta euforiseen iloon ja lopulta helpotukseen maalissa. En unohda kyseistä kisaa ikinä.

La Sportiva: tiimi ja varusteet

Liityin La Sportiva Finland -tiimiin kesällä 2018. Tiimiläisenä on parasta luonnollisesti mahdollisuus päästä käyttämään laadukkaita, hyvännäköisiä ja erittäin hyvin toimivia polkujuoksukenkiä ja -vaatteita. Meillä on myös tosi hyvä yhteishenki tiimiläisten kesken!

Kolme mieluisinta varustetta La Sportivalta on luottokenkäni Kaptivat, joka paikassa mukana kulkeva kuoritakki sekä Run Belt -vyötasku, minkä avulla saa näppärästi kulkemaan mukana lenkillä puhelimen, avaimen ja pari geeliä.

Elina kysyi minulta: Mitä pitää sisällään mieluisin treenisi?
Mieluisin treenini on pitkä lenkki. Parasta on, jos sen voi tehdä luonnon keskellä esimerkiksi kansallispuistossa. Mikä voisikaan olla parempaa kuin juosta monta tuntia tunturissa ihmetellen samalla maisemia!

 

Seuraa Astaa: