Nelli Väisänen

"Maaliin vaikka raahautumalla!"

Kilpailumatkani:
Tällä hetkellä eniten kiinnostavat polkumaratonit ja lyhyet ultramatkat. Pisin kisamatkani on Hetta-Pallas 58 km.
Suosikkikenkäni:
Lempitreenipaikkani:
Joku kaunis vuoristokylä
Polkujuoksu-unelmani:
Juoksuvaellus Mont Blancin ympäri sekä UTMB kisaviikko ja OCC:lle osallistuminen


Urheilijatausta

Urheiluharrastukseni on alkanut pikkutyttönä Juvan urheilukentältä. Yleisurheilu kuului vahvasti koko nuoruusikääni. Juoksin muutamia maastojuoksukisoja, mutta pääasiassa kilpailin pituushypyssä ja kolmiloikassa.

Aikuisiän ensimmäiset juoksulenkkarit hankin vuonna 2009. Siitä asti olen "juoksennellut". Tavoitteellinen juoksuharrastus alkoi vuonna 2015, jolloin tapasin nykyisen avomieheni. Polkujuoksukärpänen puraisi aika pian sen jälkeen, kun olin kannustamassa häntä NUTS Karhunkierroksella. Ajatus siitä, että juoksisin itse joskus pitkin Kuusamon metsiä jotakin ultramatkaa, tuntui silloin todella kaukaiselta, mutta tässä sitä nyt ollaan; keskellä ultrajuoksuelämää!

Treenaaminen

Treenaan keskimäärin kuusi kertaa viikossa. Viikkokilsat ja -tunnit vaihtelevat harjoituskauden mukaan 40–90 kilometrin ja 5–12 tunnin välillä. Lisäksi lihaskuntoharjoittelu kuuluu viikko-ohjelmaani, ja kesäisin korvaan osan lenkeistä pyöräilyllä ja talvella hiihdolla (toivotaan parempia hiihtokelejä ensi talveksi tänne pk-seudulle).

Lenkkeilen paljon myös asfaltilla, vaikkakin nyt kesää kohden lenkit siirtyvät yhä enemmän poluille. Polkujuoksussa haastavinta ovat tekniset reitit, jolloin joutuu keskittymään ja syke nousee. Teen lähes joka viikonloppu 2–4 tunnin lenkin. Paras fiilis tulee siitä, kun on ollut useamman tunnin metsässä hölkkäilemässä ja sen jälkeen pääsee ruokapöydän ääreen ja saunaan. Polkupitkis on siis ehdoton lempparitreenini!

Kilpaileminen

Osallistun vuodessa 2–4 polkujuoksukilpailuun. Pisin kisamatkani on toistaiseksi 58 kilometriä ja juuri tällaiset lyhyet ultramatkat kiinnostavatkin tällä hetkellä minua eniten. Takana on myös pari maratonia ja useampia kisoja 14–35 kilometrin väliltä.

Tavoitteeni kilpailuissa on aina ensisijaisesti parantaa omaa aikaani, mikäli olen juossut kyseisen kisan aiemmin. Kärkijoukkoja minusta ei ole haastamaan, mutta otan kilpailut kuitenkin kilpailuina, joissa mittaan omaa sen hetkistä kuntoani. Lähden hakemaan kisoista itseltäni hyvää ja ehjää juoksua, johon voin olla tyytyväinen.

Minulla on kokemusta myös huonosti menneistä kisoista, jotka ovat olleet todellisia selviytymistaisteluja (loukkaantumisia, vatsaongelmia tai muuta sellaista), joten aina, jos pääsee maaliin ilman suuria vastoinkäymisiä, voin olla jo osittain tyytyväinen lopputulokseen. Ja maaliinhan tullaan aina! Hyvä aika ja sijoitus ovat sitten pelkkää plussaa.

Paras kisakokemukseni on ensimmäinen vuorikisani Gran Canarialla. Siellä syttyi rakkaus vuoriin ja vuorijuoksuun. Myös kesällä 2019 juoksemani reitti Hetasta Pallakselle ja Lapin yötön yö on jäänyt uskomattoman hienona ja maagisena kokemuksena mieleeni, vaikka itse kisa ei siellä mennytkään aivan nappiin.

La Sportiva: tiimi ja varusteet

Liityin La Sportiva Finland tiimiin kesällä 2018. Parasta tiimiläisenä olemisessa on se, että olen saanut tutustua uusiin ja mahtaviin polkujuoksijoihin. On myös kunnia saada edustaa La Sportivaa ja tehdä brändiä tutummaksi muille polkujuoksijoille täällä Suomessa.

Lempikenkäni La Sportivalta ovat Kaptivat sekä tämän kevään uutuudet Jackalit, joihin olenkin nyt todella ihastunut. Lempivarusteisiini kuuluu myös mountain running -sadetakki, mikä kestää pitkän lenkin rankkasateessa, mutta kuitenkin hengittää sopivasti.

Kirsi kysyi minulta: Juoksenko poluilla mieluummin yksin vai porukassa?
Yleisesti ottaen juoksen mieluiten yksin. Pitkät polkulenkit on kuitenkin kivointa tehdä porukassa. Onni on saman henkiset kaverit ja puoliso!

 

Seuraa Nelliä: