Susanna Kujanpää

"Ilon kautta!" 

Kilpailumatkani:
60–110 km
Suosikkikenkäni: La Sportiva Akasha ja La Sportiva Jackal
Lempitreenipaikkani: Kaupin rantareitin eliittibaanat Tampereella
Polkujuoksu-unelmani: Juosta putkeen 110 km nukkumatta pimeässä laaksossa alle 15 km päässä maalista.


Urheilijatausta

Olen pienestä pitäen juossut eteläpohjalaisilla soilla ja metsissä isseeni jalanjäljissä. Varsinaisen lajin pariin päädyin kuitenkin vasta asuessani Meksikossa vuonna 2016, kun miljoonakaupungin ruuhkaisilla ja katupölyn kyllästämillä teillä hölköttely kyllästytti.

Polkujuoksun ohessa harjoitan säännöllisesti lihaskuntoani kuntosalilla. Nautin kaudenmukaisesta liikunnasta, muun muassa avantouinnista, rullaluistelusta, lumilautailusta ja kajakoinnista.

Treenaaminen

Viikoittaiset treenimääräni vaihtelevat arjen kokonaiskuormituksen mukaan 6–15 tunnin välillä. Keskimäärin treenaan noin 90 minuuttia kerrallaan, minkä päälle tulee arkiliikunta.

Polkujuoksussa kiehtovinta ja haasteellisinta on lajin vaatima henkinen kestävyys, jota kaikkien on hyvä harjoittaa itsemyötätunnon ohessa. Metsässä on aina aikaa itsetutkiskelulle. Siellä myös tunnen elävästi, miten elämä hyvinpitelee satunnaisista aallokoista huolimatta.

Yhteislenkit ovat lajin parasta antia, sillä niiden kautta olen tutustunut moniin sellaisiin ihmisiin, joita en olisi muuten koskaan tavannut. Poluilla kenenkään statuksella ei ole mitään väliä, sillä kaikki me lopulta rämmimme samassa suossa.

Kilpaileminen

Nautin polkujuoksukisojen tunnelmasta ja mahdollisuudesta tavata polkututtuja muutaman kerran vuodessa. Tavoitteenani on yleensä oman aikani parantaminen, mutta kilpailuviettini estää minua luovuttamasta pois mahdollista kymppisakkiin sijoittumista kovinkaan helpolla.

Juoksen noin 2 500–3 000 kilometriä vuodessa ja pyrin käymään 2–3 kisassa vuosittain. Paras kisakokemukseni on Altai Ultra-Trail 110 km, joka oli kuin Danten käsikirjoittama tragikomedia alusta loppuun.

La Sportiva: tiimi ja varusteet

Ilman La Sportiva Finland -tiimiä en olisi tutustunut moneen upeaan kanssajuoksijaan, joiden kanssa pian toivottavasti pääsemme taas yhteislenkeille. OAC Finlandin tuki erityisesti varusteiden muodossa on myös ollut elintärkeää opiskelijan harrastamiselle. Luottovarusteenani toimivat jo toista vuotta La Sportivan Akashat, puskutraktorin varmuudella toimivat kengät, mutta myös La Sportivan takit ja erityisesti taskulliset Waft Tight -shortsit ovat pelastaneet minut monella lenkillä. 

Mia kysyi minulta: Jos tulisi tilanne, että saisit kisata enää yhden kilpailun ikinä, mikä se olisi ja miksi?
Mikäli saisin kisata enää vain yhden kisan elämässäni, olisi se jokin Latinalaisen Amerikan lukuisista polku-ultrakisoista. Yksi vaihtoehto olisi Fuego y Agua Survival Run Nicaraguassa. Sloganinsa Adapt or Die -mukainen kisa voisi mahdollistaa tyytyväisyyden kisaamisen päättymisestä.

 

Seuraa Susannaa: