Jukka Kukkosen juoksuraportti NUTS Karhunkierroksen perusmatkalta

Jukka Kukkonen, NUTS -

Jukka Kukkosen juoksuraportti NUTS Karhunkierroksen perusmatkalta

Toiveet NUTS Karhunkierroksen järjestämisestä 28.-29.5.2021 olivat korkealla polkujuoksuporukoissa, kun 2020 kisa jouduttiin perumaan. Alunperin suunnittelin juoksevani 83km matkan. Koska olin sen jo 2019 suorittanut, päätin sittenkin lähteä rohkeasti 166km perusmatkalle. Tilaisuus kokea jotain uutta oli liian suuri houkutus ohitettavaksi.

Pääsin intoa puhkuen starttaamaan jo perjantaina klo 8:20 aamulla suoraan Rukan hiihtostadionilta. Tavoitteena oli nyt valmistautua NUTS Distance 300 -kisaan heinäkuussa. Vauhti ja syke pitäisi siten pystyä pitämään 200-mailisen vaatimalla alhaisella tasolla. Lähtöryhmiä oli neljä, joten 134 juoksijaa jakaantuivat mukavasti reitille ilman ruuhkia.

Jukka Kukkonen NUTS Karhunkierroksella 166 km matkalla

Kuva: Rami Valonen/ NUTS

Vedin alusta loppuun sauvoilla kävellen ylämäet ja tekniset kohdat. Alamäet ja tasaiset hölkkäilin kevyesti aikarajoitusten puitteissa. Napapiirin kääntöpaikalta pitäisi lähteä viimeistään klo 1:20 lauantai aamuna eli 17h startista. Takaisin maaliin Rukalle pitäisi selviytyä 36 tunnissa eli lauantaina klo 20:20 mennessä.

Sää oli poutainen, mutta kolea ja tuulinen. Vaikka aurinko välillä paistoi mukavasti, ei se lämmittänyt paljoakaan kylmän pohjoistuulen puhaltaessa. Lämpötila vaihteli 0-6 asteen välillä. Vaatetus oli sen mukainen, La Sportivan kevyt sadetakki, juoksupaita, lippis, sormikkaat, pitkät juoksutrikoot, juoksuliivi ja Akasha kengät. 

Ravitsemuspuolella kokeilin ensimmäistä kertaa sellaista, että vedän koko satamailisen ilman energiageelejä, urheilujuomia tai kokista. Suurin syy tähän oli vain kokeilunhalu ja uteliaisuus. Testi sujui yllättävän hyvin erilaisilla vegaanisilla karkkipusseilla, patukoilla ja suklaalla. Juomapulloissa (2 x 05,L lötköpulloa) kannoin vain vettä, mutta huoltopisteillä join kahvia, teetä ja alkoholitonta olutta. Oulangassa söin kasviskeittoa ja Hautajärvellä pari vegepizzaa.

Kisa eteni mukavasti ilman suurempia ongelmia. Toki pari pikku pannutusta tuli, mutta se ei ollut mikään yllätys näinkin juurakkoisilla poluilla. Yöllä tuli niin kylmä, että jouduin laittamaan kahdet sormikkaat päällekkäin sormien jäätyessä. Onneksi polut olivat lumien sulamisen ja kevättulvien jälkeen kuivuneet aika hyvin. Kenkiä tai edes sukkia ei tarvinnut vaihtaa kertaakaan.

Fiilikset olivat korkealla mahtavia Kuusamon ja Sallan maisemia ihaillessa. Isoimmat nousut Rukan lähellä ovat tietysti näin vuorijuoksijana sydäntä lähellä, vaikka reitin nousumetrit jäivät 4350m tienoille. Oulangan kansallispuiston kanjonit ja muut ihmeet jaksoivat myös sykähdyttää mennen tullen. Vuoden 2019 kisassa en ollut pilvien, sumun ja sateen takia tarkkaan näitä upeita maisemia nähnytkään.

Hauskaa oli keskustelut muiden juoksijoiden kanssa. Monet tulivat kyselemään Western States 100 kisasta ja muusta sellaisesta. Aika kului nopeasti jutellessa. Muutenkin tämä ultrajengi on aivan huippukivaa seuraa. Kaikki tsemppailevat ja kannustavat toisiaan aina ja joka paikassa. Jopa lähellä Oulun ja Lapin läänien rajaa vastaan kiitänyt Juuso Simpanen, joka voitti 166km uudella reittiennätyksellä. Itse tulin noin tuplasti myöhemmin maaliin viimeisenä ajalla 35 tuntia 4 minuuttia. Sijoitukseni oli miehissä 62 ja kaikkiaan 71. 

Garmin fenix 6X Pro Solarin mukaan keskisykkeeni oli 112 - alhaisin missään vastaavassa kisassa mittaamani. Maaliin tullessa energiataso tuntui siltä, että voisin juosta vielä toisen satamailisen heti perään. Olen siis ilmeisesti jotakuinkin valmis NUTS Distance 300 200-mailiselle 12.-17. heinäkuuta!

 
Kirjoittaja Jukka Kukkonen on Team La Sportiva Finlandin juoksija. 

Kuva: Rami Valonen/ NUTS

 

 

Jutun esittelykuva: Rami Valonen/ NUTS