Nastoilla lisäpitoa talven poluille

Esa Lehti, Polkujuoksuharjoittelu, Polkujuoksukengät, Talvijuoksukausi -

Nastoilla lisäpitoa talven poluille

Team La Sportiva Finlandin polkujuoksija Esa Lehti testasi kahta La Sportivan talvijuoksukenkää suomalaisissa talviolosuhteissa. 

La Sportivalla on kaksi talvijuoksuun tarkoitettua polkujuoksukenkää, Cyklon Cross GTX ja Blizzard GTX. 

Näistä ensimmäinen perustuu malliltaan kesäkauden Cyklon-kenkään, joka on minulle ollut jo kahden vuoden ajan pääasiallinen kisakenkä loistavan pidon, pohjakuvioinnin ja napakan istuvuutensa ansiosta. Tämän talviversio, eli Cyklon Cross GTX sisältää useita talvijuoksun kannalta ehdottomia lisäyksiä. Kengässä on esimerkiksi Gore-tex-kalvo ja sen reunassa korkealle, varpaiden päälle ulottuva TPU-kumipäällyste. Nämä ominaisuudet yhdessä pitää kosteuden kengän ulkopuolella. Jos saisin veikata, mikä on markkinoiden vedenpitävin kenkä, niin melko suurella panoksella uskaltaisin Cyklon Cross GTX puolesta laittaa rahani likoon. Olen tällä juossut syyssateiden paisuttamalla suolla ja nilkkoihin asti syvissä lammikoissa. Puhtaasti testatakseni olen jopa jäänyt toviksi seisoskelemaan paikalleni syvään lammikkoon. Vesi todellakin pysyy hämmästyttävän hyvin kengän ulkopuolella! 

Vedenpitävyyden lisäksi kengässä on vetoketjullinen säärystin, mikä suojaa nilkkoja kylmältä samalla estäen roskien ja lumen pääsyn kengän sisään. Kiinnitys tapahtuu jo kesämallistakin tutulla Boa-kiristimellä, mikä helpottaa ja nopeuttaa kengän kiristämistä tiukemmalle ilman, että tarvitsee edes ottaa hanskoja pois kädestä. Pohjamateriaalina on La Sportivan tahmeinta FriXion-White-kumia, mitä käytetään myös saman merkin kiipeilykengissä. Sanomattakin on siis selvää, että pito on niin hyvä kuin se teknisesti vain on mahdollista, säilyttäen silti juoksukengältä vaadittavan kestävyyden.

Pohjamateriaalin lisäksi itse kuviointi pohjassa on korkeaa nappulaa, joka puree löysään maastopohjaan, oli se sitten märkää mutavelliä, loskaa tai puuterilunta. Viimeisenä silauksena kenkä on pehmustettu iltistä lämmittävällä vuorella koko jalkapöydän päälle ulottuvalta matkalta sekä nilkan ympäriltä. 

Kenkä ei ole tehdasnastoitettu, mutta siinä on ennalta määritellyt paikat La Sportivan A.T. Grip-teräsnastoille. Näin ollen kengästä on mahdollista tuunata suorastaan ultimaattinen talvikenkä vuoden liukkaimille jääkeleille. Itse olen jättänyt tämän option vielä käyttämättä ja sen sijaan pidän tätä vielä toistaiseksi märkien olosuhteiden kenkänä, koska sen äärimmäisen korkea vedenpitävyys sekä tahmea pohjamateriaali ovat ominaisuuksia, joita koen kipeästi tarvitsevani juuri täällä Turun seudulla paikallisen maastotyypin ja laidasta laitaan vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi.

Toinen La Sportivan talvijuoksukenkä on Blizzard GTX ja se on minulla ollut käytössä pääasiallisenä lumi- ja jääkelien kenkänä jo useita vuosia. Tässäkin kengässä on Gore-Tex-kalvo ja korkea säärystin, mutta sen kiinnitys tapahtuu perinteisesti kengännauhoilla. Pohjakuvio on Cyklon Cross GTX:n tapaan korkeaa nappulakuviota, mikä on omiaan sekä lumessa että mutaisessa maastossa. Integroidun säärystimen ansiosta Blizzardilla taivaltaa huoletta myös siirtymät umpihangessa, joita väkisinkin tulee aina talvella vastaan. 

Kenkä on valmiiksi tehdasnastoitettu, mikä on mielestäni ehdoton ominaisuus talvella poluilla ja maastossa juostessa. Olen laittanut tälle talvikaudelle omiin Blizzardeihin myös ylimääräisiä A.T- Grip nastoja tuomaan vielä ylimääräistä pitoa.

Nastojen asennus oli helppoa, kunhan oivalsi oikean tekniikan ja voimankäytön tärkeyden. Eli jämäkkä ote nastoitustyökalusta, tarkka tähtäys nappulan keskelle ja voimalla puristus samalla, kun lähtee kiertämään nastaa kiinni. Sen verran tarkkaavaisuutta mukaan, että jos nasta meinaa lähteä lipsumaan nappulan keskeltä liikaa reunalle, niin siinä vaiheessa peruutusaskel alkuun ja uusi yritys. Kärsivällisyyttä siis mukaan. 

Kun nastan kierteet on purreet hieman alkua pidemmälle ja nasta selkeästi asettunut kohdilleen, saa lopun kierrettyä melko vaivattomasti paikalleen. Hankala osuus on siis oikeastaan vain alku, jolloin oikeanlainen kohdistus ja kierteiden saaminen nappulaan kiinni vaatii vähän enemmän työtä. 

Asensin lisänastoja Blizzardiin ja ensimmäinen huomio oli, että kuinka paljon suurempia, sekä terävämpiä nämä A.T. Grip nastat ovat verrattuna Blizzardin tehdasasennettuihin nastoihin. Niiden myötä pito epätasaisessa ja liukkaassa maastossa on oman kokemukseni perusteella tavallista parempi. Täysin tasaisella pinnalla, esimerkiksi tieosuuksilla korkeat nastat vaikuttavat aavistuksen juoksutuntumaan, kun korkeammat nastat osuvat kovemmalla paineella maata kohti. En voi silti sanoa, että se mitenkään vaikuttaisi juoksutekniikkaan, mutta asia minkä saattaa tunnistaa juostessa sileällä osuudella. Maastossa, jossa epätasaisuutta on muutenkin paljon ja on aivan arpapeliä, että mikä kohta kengän pohjasta milloinkin ja milläkin paineella kohdistuu maata kohti, en ole havainnut mitään erilaista maastotuntuman kannalta lisänastojen asennuksen jälkeen. 

Hyvä hankinta siis ja kannatti nähdä pieni asennusvaiva. Nyt uskaltaa juosta rennommin, vaikka olisi kuinka hurjan näköinen jäätikkö polulla vastassa.

Kirjoittaja Esa Lehti on Team La Sportiva Finland -juoksija