Pitoa ja suojaa syksyisille poluille – La Sportivan juoksuvarusteet syksyyn ja talveen 2023/2024

Polkujuoksukengät, Polkujuoksuvarusteet, Talvijuoksukausi -

Pitoa ja suojaa syksyisille poluille – La Sportivan juoksuvarusteet syksyyn ja talveen 2023/2024

Vaikka polkujuoksun aktiivisin tapahtumakausi päättyy syksyyn, harjoittelu jatkuu kuitenkin ympäri vuoden. Niin sanottu ylimenokausi ajoittuu pääosin talvikaudelle, jolloin kelit haastavat juoksijaa enemmän kuin kesäkaudella. Tuli vettä, räntää tai lunta, oikeilla varustevalinnoilla voit huoletta jatkaa polkujuoksua syksystä kevääseen.

Syys- ja talvikaudella polut ovat pääosin kosteat, mutaiset, lumiset tai jäiset. Silloin tarvitset hyvää suojaa varpaille ja pitoa jalkojen alle.

Parhaiten jalkojen kastumiselta suojaavat polkujuoksukengät, joissa on Gore-Tex-kalvo. Mitä kylmempi keli, sitä tärkeämpää on pitää jalat kuivina.

Suojaavan kalvon ohella hyvä pito on keskeinen kriteeri talvijuoksukengän valinnassa. Pitoa kenkään saadaan mm. tahmealla pohjakumilla, pohjan kuvioinnilla, tavallista korkeammalla nappulalla ja/tai nastoilla.

Olemme valinneet La Sportivan juoksukenkävalikoimasta neljä suosikkia syksyn ja talven juoksukeleihin, mitkä esittelemme seuraavaksi.

Kenkäsuosikit syksyn ja talven poluille

La Sportiva suosikkimme syksyn ja talvikauden keleihin ovat Blizzard GTX, Cyklon Cross GTX, Jackal GTX/ Jackal Woman GTX sekä Bushido II GTX/ Bushido II Woman GTX.

La Sportivan talvijuoksukengät

Kolmen jälkimmäisen juoksukengän ominaisuudet ovat pitkälti samat kuin vastaavissa kesämalleissa. Jos siis Cyklon, Jackal tai Bushido II kuuluvat jo vakiovarusteisiisi, Gore-Tex-mallit tarjoavat sinulle saman tuntuman, mutta paremmalla suojauksella kylmemmän ja kosteamman juoksukauden yli.

La Sportivan polkujuoksukenkien pohjakumeista tahmein ja pitävin on FriXion® White, joka löytyy mm. Cyklon Cross GTX:stä. Se sopii etenkin pehmeään, kosteaan ja mutaiseen maastoon. Kenkä on kohtuullisen kiertolöysä, mikä mahdollistaa hyvän maatuntuntuman. Cyklon Crossissa kuten kesämallin Cyklonissakin on Boa-nauhoitus, joka nopeuttaa kengän pukemista, riisumista sekä nauhojen kireyden säätämistä.

Sekä Jackal GTX/ Jackal Woman GTX että Bushido II GTX/ Bushido II Woman GTX ovat Cykloniin verraten kiertojäykkiä polkujuoksukenkiä, jotka antavat tukea vaihtelevassa maastossa, myös lumella. FriXion® Red -pohjakumissa, joka on FriXion® White -kumia astetta kovempaa, on pyritty saamaan optimaalinen tasapaino sekä pidon että kulutuksen kestävyyden suhteen.

Näistä kahdesta Jackal GTX on vaimennetumpi malli. Koska se on suunniteltu pitkiä ja ultrapitkiä matkoja silmällä pitäen, siinä on myös Bushido II GTX:sää leveämpi lesti etenkin kärjessä, jotta varpaille on riittävästi tilaa, kun jalka alkaa turvota. Bushido II GTX on puolestaan loistava yleiskenkä polkujuoksuun lyhyemmille ja keskipitkille matkoille talviaikaan.

Kun lämpötila tipahtaa pakkasen puolelle ja maa jäätyy, nastat tulevat ajankohtaiseksi. La Sportivan lisävarusteista löytyy A. T. Grip Spikes -irtonastat, jotka käyvät kaikkiin kolmeen edellä mainittuun kenkämalliin. Jäisessä ja liukkaassa maastossa vain nastat tarjoavat riittävän pidon, joten niitä kannattaa hankkia varuksi talteen.

La Sportivan talvijuoksukengistä pisimpään suosiossa ollut Blizzard GTX on suunniteltu eritoten jäiseen ja lumiseen maastoon, missä polkupohja on paikoitellen kova. Kengän ulkopohjassa onkin käytetty kestävää FriXion® Blue kumia. Blizzard GTX on niin ikään La Sportiva malliston ainoa talvijuoksukenkä, jossa on kiinteät nastat. Kengässä on myös Single Cord -nauhoitus pienellä taskulla, jonne nauhat saa kätevästi suojaan juoksun ajaksi.

Edellä mainituista malleista Blizzard GTX:ssä on ja Cyklon Cross GTX:ssä on varsi, joka suojaa kosteudelta, lumelta ja lialta. Varrettomille talvijuoksukengille kuten Jackal GTX ja Bushido II GTX lisävarusteena löytyy Winter Running Gaiter -säärystin, mikä antaa nilkalle tarvittavaa lisäsuojaa etenkin lumessa.

La Sportiva Bushido II Woman GTX + Winter Running Gaiter

 

Kooste kengistä:

 Kenkämalli Pohjakumi Nappulan korkeus Droppi Nastat Nauhoitus
Blizzard GTX FriXion® Blue (pito 5.6, kulutuksen kesto 7.1) 7,5 mm 6 mm Integroidut nastat Single Cord Lacing System
Jackal GTXJackal Woman GTX FriXion® Red (pito 6.7, kulutuksen kesto 6.7) 3,5 mm 7 mm Ei integroituja nastoja, irtonastoille kiinnityspaikat Perinteinen nauhoitus
Bushido II GTX / Bushido II Woman GTX FriXion® Red (pito 6.7, kulutuksen kesto 6.7) 4,5 mm 6 mm Ei integroituja nastoja, irtonastoille kiinnityspaikat Perinteinen nauhoitus
Cyklon Cross GTX FriXion® White (pito 7.5, kulutuksen kesto 5.1) 6,5 mm 7 mm Ei integroituja nastoja, irtonastoille kiinnityspaikat

Boa

Parasta suojaa sateelta, rännältä ja viimalta

Parhaan suojan yläkropalle tarjoaa vedenpitävä juoksutakki. La Sportiva lanseerasi kaudelle 2023 uuden juoksutakin Pocketshell Jkt:n (ks. miesten ja naisten malli), joka on tehty vedenpitävästä kierrätetystä 2,5 l materiaalista.

La Sportiva Pocketshell Jkt - juoksija Esa Lehti

Takin vesipilariarvo on 20 000 mm, mikä tarkoittaa, että se kestää pitkiä lenkkejä rankassa sateessa ja painetta esimerkiksi juoksurepun olkaimien alla. Talviaikaan se tarjoaa hyvän suojan märältä lumelta.

Pocketshell-takissa on PFC-vapaa DWR (Durable Water Repellency) -viimeistelykäsittely, joka tekee takin pinnasta vettä- ja likaa hylkivän. PFC-vapaa tarkoittaa, että se ei sisällä perfluorattuja yhdisteitä ja on näin ollen ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Usein, mitä korkeampi vesipilariarvo materiaalissa on, sitä vähemmän se hengittää. Pocketshell-takin hengittävyys on kuitenkin 15 000 g/m2/24H, mikä voidaan luokitella korkeaksi. Kainaloissa on niin ikään tuuletusaukot, jotta lämpöä ja kosteutta pääsee poistumaan kehosta.

Syksyn tullen on aika vaihtaa juoksushortsit pitkiin juoksutrikoisiin. Kevyet ja napakasti istuvat Triumph Tight Pant M/ Triumph Tight Pant W -juoksutrikoot ovat olleet suosittuja sekä naisten että miesten keskuudessa etenkin välikausien aikana. Kylmemmille keleille suosittelemme paksumpia talvijuoksutrikoita, kuten Primal Pant M/ Primal Pant W, jotka tarjoavat enemmän suojaa.

La Sportivan mallistosta löytyy erinomainen talvijuoksupaita Swift Long Sleeve, mutta jos suosit T-paitoja takin alla, vaihtoehtona on käyttää kylmemmillä keleillä irtohihoja kuten Trace Arm Warmer. Ne on helppo pukea ja riisua tarpeen tullen.

Viimeistään pakkasten koittaessa kannattaa pukea lenkille hansikkaat. La Sportivan uudistetut Trail Gloves M/ Trail Gloves W -juoksuhansikkaat ovat ykkösvalintamme kylmille juoksukeleille. Hansikkaissa on sisäänrakennettu, sormien päälle vedettävä tekninen lapanen, joka tarjoaa lisäsuojaa. Sen ohella hanskoissa on pieni tasku avaimille. Etusormen pinta on tehty älypuhelimille sensitiiviseksi eli voit käyttää puhelintasi hansikkaat kädessä.
_

Haluatko pysyä ajan tasalla kauden uutuuksista ja muista La Sportiva varusteista? Tilaa uutiskirjeemme sivun alaosasta niin saat joka kuukausi tietoa varusteista, kenkätesteistä ja paljon muusta.