Polkujuoksuharjoittelua Villen valmennuksessa osa 2/12

Villen valmennuksessa -

Polkujuoksuharjoittelua Villen valmennuksessa osa 2/12

Ensimmäinen juoksutreeni Villen kanssa

Olimme sopineet Villen kanssa tapaamispisteeksi Kangasalan Malm Areenan, josta lähtisimme treenaamaan harjulle. En tiedä, olinko enemmän jännittynyt vai innostunut, kun hyppäsin ulos autosta - ehkä tasaisesti molempia. Sade oli hetkeksi lakannut, mutta oli selvää, että pian tulisi taas vettä niskaan.

Ville kurvasi melkein heti perään parkkipaikalle ja pian kävelimme jo reippaasti kohti ensimmäistä nousua. Ville kertoi samalla, millainen suunnitelma hänellä oli treenin varalle: Harjoitteluun kuuluisi sekä juoksua että tekniikkaharjoittelua. Harjun päällä aloitimme kevyen hölkän tasaisella kangaspolulla. Etenimme hetken ja pysähdyimme sitten tekniikkaharjoittelua varten.

Ennen tekniikkaharjoitteiden aloittamista Ville antoi ensimmäisen palautteen juoksustani. Lähtötason juoksutyylini ei ollut kovin vakuuttava. Ville kuvasi juoksuani laiskan puoleiseksi, ehkä vähän laahaavaksi. Mietin juuri juoksemaamme pätkää ja koin ahaa-elämyksen. Ei ihme, että juoksu on tähän asti tuntunut melko raskaalta. Onneksi suunta voi olla vain ylöspäin, ja Ville näytti pari tekniikkaharjoitetta, millä saisimme juoksutyyliini lisää keveyttä ja reippautta.

Ville tarkensi, että oikeanlainen juoksutekniikka myös tehostaa juoksua ja säästää energiaa. Tärkeitä muistettavia seikkoja olivat jalkojen liike, kehon kannatus ja noja. Nämä olivat tuttuja juttuja muodostelmaluistelusta, mutta näiden kahden lajin välillä on kuitenkin muutama keskeinen ero: Siinä, missä muodostelmaluistelussa pyritään istumaan alas ja menemään mahdollisimman paljon polveen, juoksussa on tärkeää venyä pikemminkin ylöspäin, jotta jaloille jää hyvin tilaa liikkua. Kehon kannatus on molemmissa lajeissa yhtä tärkeää, mutta siinä, missä muodostelmaluistelussa asento on hyvin pysty, juoksussa koko kehossa pitäisi olla tasainen etunoja. Toisin sanoen edessä olisi vielä paljon uusien tekniikoiden opettelua ja samalla joidenkin selkärankaan iskostuneiden asioiden pois oppimista - ainakin juoksuharjoittelussa.

Uusilla opeilla kohti parempaa juoksutekniikkaa

Tekniikkaharjotteiden jälkeen lähdimme testaamaan uusia oppeja käytännössä. Ville otti heti luulot pois ja näytti suunnan kohti liukkasta juurakkoa ja kivikkoa. Sadetta piisasi melkein koko treenin ajan, joten myös Bushido II:t tulivat ensimmäistä kertaa kunnolla testattua. Kengissä oli onneksi erittäin hyvä pito ja tuki, mutta juurakko- ja kivikkopätkä tuntui silti loputtoman pitkältä ja varmaan osittain myös siksi, että koitin soveltaa kerralla kaikkea juuri oppimaani. Nostelin jalkojani jopa korostetusti aiempaa korkeammalle ja hyppelin esteiden yli kuin gaselli, mikä tuntui lopulta melko uuvuttavalta. Ville ohjeistikin pian, että voisin keskittyä vain yhteen uuteen asiaan kerrallaan ja ettei kaikkien kivien yli tarvitse hyppiä. Täytyy vain katsoa tarkkaan, miten minkäkin kiven päälle astuu. Loppupätkä sujuikin vähän kevyemmin.

Olin kuitenkin helpottunut, kun pysähdyimme seuraavaa tekniikkaharjoittelua varten. Taito- ja muodostelmaluistelutaustan vaikutus puski jälleen voimakkaasti esiin yrittäessäni tehdä liikkeitä Villen perässä, mutta Ville korjasi liikkeet nopeasti ja homma alkoikin taas sujua paremmin. Tiesin, että edessä olisi vielä pitkä matka, mutta tuntui hyvältä huomata, kuinka nopeasti kuitenkin sain rytmistä kiinni ja miten jo pienilläkin muutoksilla juoksutekniikka paranee ja askel kevenee.

Lopputreenin juoksuosuuden otimme rennosti ja rullailimme tasaisesti takaisin lähtöpisteeseen. Lopuksi Ville otti vielä videolle, kun tein kaikki harjoitteet kertaalleen läpi, jotta voisimme palata näihin myöhemmin ja verrata kehitystä alkupisteen tilanteeseen. Seuraava treeni olisikin itsenäistä harjoittelua, mihin sisältyy myös voimaharjoittelua. Lukaisin liikkeet nopeasti läpi ja naurahdin toiseksi viimeisen liikkeen kohdalla: kuollut ötökkä.

Valmentajan vinkit polkujuoksun aloittelijalle:

  • Hyödynnä trailmap.fi-karttasovellusta, niin löydät itsellesi sopivat lenkkipolut.
  • Valitse aina kulloiseenkin maastoon parhaiten sopivat kengät niin juoksukin rullaa paremmin.
  • Keskity tekniikkaharjoittelussa yhden asian parantamiseen kerrallaan.
  • Vaikka kyse onkin polkujuoksusta, niin muista, että kävelykin on lenkin aikana sallittua.
  • Aika ja matka vaihtelevat suuresti maaston mukaan. Yleensä poluilla juokseminen on noin 30–50 % hitaampaa kuin maantiellä – älä siis vertaa niitä keskenään.
  • Harjoittele maltilla ja monipuolisesti, laatu korvaa määrän.

 

Kirjoittaja on OAC Finlandin markkinointipäällikkö ja aina valmiina uusiin haasteisiin.

Voit seurata Petran matkaa myös Instassa @sporttipetra