Talviset kisakuulumiset Himokselta

Jukka Kukkonen, Mia Tuoriniemi, Polkujuoksukengät, Talvijuoksukausi -

Talviset kisakuulumiset Himokselta

Kuva: Heidi Salonen / Himos Winter Trail

Team La Sportiva Finlandin juoksijat Mia Tuoriniemi ja Jukka Kukkonen kävivät kokemassa Suomen suurimman talvipolkujuksutapahtuman Himos Winter Trailin tammikuun lopussa.

Himos Winter Trail 2024 tarjosi juoksijoille ainutlaatuisen tunnelman ja yhteishengen, joka saa tapahtumaan osallistuneet palaamaan aina uudestaan.
-Himoksen kisaa oli tosi paljon kehuttu, niin reittiä, kuin tunnelmaa. Ja ne olivat kyllä vielä hienommat, mitä odotin, Mia Tuoriniemi toteaa.
-Taideteoksia ja valoja oli koko matkalla, ne olivat niin upeita ja hauskoja. Niihin oli selkeästi kyllä nähty paljon vaivaa. Myös loistava porukka houkutti lähtemään.

Jukka Kukkonen osallistui tapahtumaan toista kertaa ja kiitteli järjestelyorganisaatiota tapahtuman kehittämisestä.
-Järjestäjien tekemät parannukset polkuihin ja reittiin vähensivät ruuhkia ja kaksisuuntaisia polkuosuuksia dramaattisesti. Tämä oli positiivinen yllätys, samoin kuin perjantain upea tähtitaivas ja täysikuu, Kukkonen kertoo.

Kuva: Erika Mäki / Himos Winter Trail

Kuva: Erika Mäki / Himos Winter Trail

Upeista puitteista huolimatta tapahtuman keli toi juoksijoille haasteita. Alkuviikon suojasää sulatti lunta, joka jäätyi perjantain raikkaalla pakkaskelillä ja jälleen lauhtui lauantain lumisateen myötä. Tämä aiheutti juoksijoille päänvaivaa vaatteiden ja varusteiden valintojen suhteen.

-Kylmyys yllätti! Säätiedotus lupaili paljon lämpöisempää, mutta oli tosi kylmä, sanoo Tuoriniemi.
-Joutui tarkemmin miettimään mitä laittaa päälleen, että tarkenee, mutta ei kuitenkaan ole liikaa. Juomat jäätyivät aika nopeasti ja alussa tuntui, että keuhkot paleltuvat.

Myös Kukkonen koki lumessa juoksemisen ja kylmässä hengittämisen rasittavampana kuin muissa kisoissa.
-Toisaalta monesti vuorikisoissani korkealla juostessa olo on ollut hieman samankaltainen, hän toteaa.
-Talvella repussani on usein enemmän vararavintoa ja -vaatteita. Pakkasella nestettä kuluu vähemmän, eikä minulla ollut nyt juomapulloja lainkaan mukana. Järjestäjien kaksi huoltopistettä riittivät mainiosti, varsinkin kun juoma oli lämmintä.

 Varusteiden merkitys korostuu lumisissa ja liukkaissa olosuhteissa. Molemmat juoksijat olivat kuitenkin erittäin tyytyväisiä kenkiinsä, La Sportivan Blizzardeihin, joka on talvijuoksukenkä Gore-Tex-kalvolla, vedenpitävällä säärystimellä ja integroiduilla nastoilla.
-Kengät toimivat jälleen loistavasti, iloitsee Tuoriniemi.
-Lumisille poluille löytyi tarpeeksi pitoa, eikä tietoakaan, että olisivat varpaat paleltuneet. Osa kun kuului valittavan sellaista.

Samoilla linjoilla oli myös Kukkonen, joka toteaa Blizzardien nousseen hänen tämän talven kestosuosikeikseen. Molemmilla juoksijoilla oli jonkin verran vaikeuksia muiden varusteiden kanssa, Tuorinimellä jäätyivät vedet ja Kukkosella otsalamppu hyytyi perjantain pakkasyönä paljon nopeammin kuin lämpimällä kelillä.

Kuva: Erika Mäki / Himos Winter Trail

Kuva: Erika Mäki / Himos Winter Trail

Vaikka talvitapahtuma asettikin omat haasteensa Himos Winter Trail sai niin Tuoriniemeltä kuin Kukkoseltakin voimakkaan myönteisen palautteen.
-Himoksesta jäi kyllä tosi positiivinen fiilis. Aivan loistava tapahtuma ja polut oli kyllä niin upeet, Tuoriniemi toteaa.
-Varmasti tulen ensi vuonna ja suosittelen kaikille. Vaikka kävellen lyhyimmän matkan, ei varmasti kaduta.
Myös Kukkonen on samoilla linjoilla.
-Täytyy sanoa, että erittäin hauskaa juoksu Himoksen poluilla taas oli! Tapahtumasta jäi siten loistofiilis, vaikka aikani hieman jäivätkin jälkeen viimevuotisista.