Vinkkejä La Sportiva -polkujuoksukenkien valintaan

Polkujuoksukengät -

Vinkkejä La Sportiva -polkujuoksukenkien valintaan

La Sportivalla on runsas valikoima erilaisia polkujuoksukenkiä eri tarkoituksiin ja erilaisiin tarpeisiin. Valinta voi olla vaikea etenkin, jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta La Sportivan malleista tai olet vasta aloittanut polkujuoksun. Oikean kengän valinta kannattaakin aloittaa aina siitä, millaisia matkoja ja millaisessa maastossa juokset.

Jokaisen kengän suorituskyky on erilainen eri matkoilla ja erilaisessa maastossa.  Ne ovat luonnollisesti parhaimmillaan, kun niitä käytetään siihen tarkoitukseen, mihin ne on suunniteltu, mutta myös omilla mieltymyksillä on tärkeä rooli sopivan kengän valinnassa. Yksi kenkä ei sovi kaikille eikä kaikille matkoille, ja siksi suosittelemme hankkimaan ainakin muutaman eri mallin. Vain kokeilemalla ja testaamalla löydät juuri itsellesi parhaat polkujuoksukengät. Vinkkiemme avulla saat kuitenkin apua ja suuntaviivat valintasi tueksi.

La Sportivan juoksukengissä käytetään erilaisia pohjia ja välipohjia, joilla kenkiin saadaan juuri oikeanlainen pito ja iskunvaimennus. Sitä mukaa, kun matka pitenee, myös iskunvaimennuksen tarve kasvaa. Välipohjia La Sportivan kengissä on kolmenlaisia: injektoitua EVA-välipohjaa, kompressoitua EVA-välipohjaa sekä EVA-välipohjaa, jossa on käytetty innovatiivista Infinitoo™-teknologiaa.

Injektoitu EVA-välipohja on elastista ja muotonsa säilyttävää materiaalia, joka vaimentaa hyvin. Kompressoitu EVA-välipohja sen sijaan antaa jalalle enemmän tuntumaa maastoon ja sopii käytettäväksi, kun iskunvaimennuksen tarve on vähäisempi. Kolmannessa La Sportivan käyttämässä EVA-välipohjassa on hyödynnetty Infinitoo™-teknologiaa, joka tekee kengästä äärimmäisen vaimentavan ja kimmoisan.

Pohjamateriaaleina La Sportiva käyttää FriXion® White, FriXion® Red ja FriXion® Blue -kumiseoksia. FriXion® White on kaikista tahmeinta kumia, joten siinä on myös paras pito, mutta se kuuluu vähän muita kumiseoksia nopeammin. FriXion® Red -kumiseoksessa ovat pito ja kulutuksenkesto erinomaisessa tasapainossa, joten sitä käytetään etenkin pitkille matkoille suunnitelluissa kengissä, joilla juostaan vaihtelevassa maastossa. FriXion® Blue on näistä kolmesta kestävintä kumimateriaalia, joten se on ihanteellinen kengissä, joilla juostaan pääosin kovapohjaisessa maastossa.

Pitkille ja ekstrapitkille ultramatkoille suunnitellut polkujuoksukengät

Pitkillä ja ekstrapritkillä ultramatkoilla tärkeitä kriteereitä ovat kengän mukavuus, huippuluokan iskunvaimennus sekä kestävät pintamateriaalit. La Sportivan valikoimasta löytyy useita vaihtoehtoja ultrajuoksijoille, mutta kun juokset yli seitsemänkymmenen kilometrin matkoja, kaksi kenkämallia ovat ylitse muiden: Jackal/ Jackal Woman ja Akasha/ Akasha Woman.

Vaikka Akasha ja Jackal ovat molemmat pitkien matkojen polkujuoksukenkiä, ne kuitenkin eroavat toisistaan hyvin monella tapaa. Molemmissa on oma, ainutlaatuinen muotoilu sekä erilaiset välipohjan ja pohjakuvion rakenteet ja pintamateriaalit.

Jackalissa on Infinitoo™-välipohja, joka antaa kengälle kimmoisuutta. Sen ansiosta Jackal sopii niin ikään lyhyemmillekin matkoille, kun kriteerinä on nimenomaan hyvä iskunvaimennus. Välipohjassa on EVA Rock-Shield -rakenne, joka suojaa jalkapohjaa epätasaisilla reiteillä. Kenkä onkin parhaimmillaan vaihtelevalla tai helpolla polulla. Muotoilussa on panostettu ennen muuta mukavuuteen ja hyvään ergonomiaan, mitä pitkillä ultramatkoilla vaaditaan. Jackalissa on muun muassa kaikista La Sportivan malleista eniten tilaa varvasosastolla.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Jackalista
  • Antti I: Tosi kimmoisa välipohja, minkä ansiosta Jackalilla on mukava juosta reippaasti pitkien matkojen lisäksi myös lyhyempiä matkoja. Päkiästä leveä lesti, joten varpailla on mukavasti tilaa. Napakasti istuva kantakuppi ja tukeva nauhoitus, joten Jackalilla on luottavainen juosta alamäkiä.
  • Nelli: Toimii myös hyvin siirtymiin esimerkiksi asfaltilla. Tosi hyvä vaimennus ja leveä lesti.
  • Elina: Olen juossut Jackalit jaloissa kaksi sadan kilometrin ylittävää ultramatkaa. Ja odotan jo seuraavaa.
  • Antti L: Vakaa ja suojaava kenkä pitkiin suorituksiin, joissa alusta vaihtelee tiestä teknisiin polkuihin.
  • Susanna: Erinomainen pitkien matkojen kenkä monenlaiseen maastoon, jossa vaaditaan pitoa ja vaimennusta. Varma valinta seuraaviin ultriin!
  • Mia: Aivan loistava luottokenkä ultramittaisiin polkukisoihin ja pitkille lenkeille.
  • Esa: Plussaa kestävä pohja, pito, rullaavuus, vaimennus. Ilmava, hengittävä, käyttömukava. Pitkien matkojen treenikenkä, jonka valitsisin myös pidempiin ultrakisoihin. Sanoisin, että mitä pidempi matka sitä parempi valinta. GTX-versiota olen myös käyttänyt paljon asfalttitiellä- ja kuntoradoilla, kun olen tehnyt talven kovia vetoharjoituksia. Tuntuu, että Jackal on siis sellainen jokapaikan höylä. Menee siis hybridimaisesti polkujuoksukenkänä sekä tavallisena lenkkarina.

 

Osta Jackal    Osta Jackal Woman

 

 

Akasha on Jackalia hieman järeämpi kenkä. Karkeamman pohjakuvion ohella pohjassa on erityinen Trail Rocker™ -ominaisuus, joka tukee jalan ja kengän luonnollista liikettä kannasta varpaisiin saakka. Sekä Jackalin että Akashan pohjissa on käytetty FriXion® Red -kumiyhdistelmää, joka sopii etenkin näihin pitkien matkojen juoksukenkiin, koska se pitää hyvin vaihtelevassa maastossa, kestää kulutusta ja vaimentaa iskuja.

Siinä missä Jackalin tehokas iskunvaimennus on saatu aikaan Infinitoo™-teknologialla, Akashan iskunvaimennus ja joustavuus ovat peräisin injektoidusta EVA-välipohjasta, joka säilyttää hyvin muotonsa käytössä. Iskunvaimennusta on lisätty myös Cushion Platform™ -pohjallisella. Pohjan ohella Akashassa on kestävät pintamateriaalit, jotka suojaavat jalkaa iskuilta. Akasha onkin luotettava valinta etenkin kivikkoiseen tai muuten haastavaan maastoon pitkillä matkoilla.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Akashasta
  • Jukka: Soveltuu erinomaisesti jopa yli 300 kilometrin vuorikisoihin. Erittäin hyvin pitävä ja vaimentava pohja. Pehmustettu päällinen ja kanta mukava jalassa päivästä toiseen. Trail Rocker antaa askeleen rullata luonnollisesti eteenpäin.
  • Antti L: Hirmuisen hyvä verttikenkä pidempiin hullutuksiin märemmissä maastoissa.
  • Susanna: Puskutraktorin varmuudella toimiva kenkä, joka tuki jalkoja haastavimmissakin siperialaisissa kivikoissa ja kurakoissa. Luotettava kumppani elämän ylä- ja alamäissä.
  • Esa: Plussaa käyttömukavuus ja vaimentava pohja. Pohjakuvio rouhea, mikä on aina hyvä mudassa. Olen käyttänyt Akashaa hyvin aktiivisesti pitkillä PK-treenilenkeillä.

Maratoneille ja keskipitkille ultramatkoille suunnitellut polkujuoksukengät 

Kun etsit kenkää keskipitkille matkoille, kuten polkumaratoneille ja alle seitsemänkymmenen kilometrin ultramatkoille, La Sportivan Bushido II/ Bushido II Woman ja Kaptiva/ Kaptiva Woman ovat verraton valinta. Molemmissa kengissä välipohja on puristettua EVA:aa, joka kestää ja antaa hyvän tuntuman etenkin pehmeään maaperään, missä lisätarvetta iskunvaimennukselle ei niin ole. Kengät istuvat hyvin jalkaan ja tarjoavat sopivasti liikkumatilaa varpaille.

Bushido II:n pohja on kuten Jackalissa ja Akashassakin FriXion® Red -kumimateriaalia, josta löytyy yhtälailla pitoa ja kestävyyttä. Pohjamateriaali yhdessä pyöristetyillä kartiomaisilla pohjanappuloilla pitää erinomaisesti juurakossa ja kivikossa, myös saateen liukastamassa maastossa. Pohjan kontaktipinta on porrastettu, mikä auttaa säilyttämään kengän kosketuspinnan maahan jokaisella askeleella. Bushido II onkin mainio yleiskenkä vaihtelevaan maastoon, myös mäkisille reiteille.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Bushido II:sta
  • Nelli: Monipuolinen kenkä kaikille poluille, niin sanottu varma valinta.
   Elina: Luotan kenkien pitoon ja laitan Bushido II:t jalkaan varsinkin kun juoksen kosteilla poluilla. Kengät ovat osoittautuneet kestäviksi ja koen että kenkien jämäkkyys suojaa jalkoja erinomaisesti erilaisissa polkurymyissä.
  • Kirsi: Flexaava ja hyvän pidon antava polkujuoksukenkä tekniseen maastoon kaikilla keleillä. Toimineet hyvin pitemmällä, 72 kilometrin kisamatkalla.
  • Esa: Hyvä maastotuntuma, vaimennus ja istuvuus. Kestävät nauhat! Keskipitkien matkojen kenkä kisoihin. Toiminut itselläni arkikenkänä vauhdikkaammissa ja lyhyemmissä treeneissä.

 

 Osta Bushido II    Osta Bushido II Woman

 

Edellisistä malleista poiketen Kaptivan pohja on FriXion® White -kumia. Tahmean pohjakumin ja karkean pohjakuvioinnin ansiosta kenkä pitää hyvin niin kalliolla kuin mudassa. Kaptiva on kevyt ja ketterä polkujuoksukenkä, joka saattaa vaatia jonkin verran totuttelua, mutta kun sillä pääsee vauhtiin, kenkä vie mukanaan. Kaptivasta onkin tullut monen Team La Sportiva Finland -polkujuoksijan yksi suosikkikengistä.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Kaptivasta
  • Antti I: Ketterä polkujuoksukenkä, jolla tekee mieli juosta lujaa oli alusta millainen tahansa.
  • Nelli: Kevyt ja ketterä kenkä, hyvä pito ja napakka istuvuus.
  • Ville: Ketterä ja kevyt sekä erinomainen rullaavuus. Ehdoton suosikki etenkin kun juoksumatka 20–60 kilometriä.
  • Elina: Kaptiva on varma valinta vaihtelevaan maastoon. Pidän erityisesti kenkien rullaavuudesta sekä niiden tarjoamasta polkutuntumasta. Nämä valitsen, kun haluan mennä lujempaa.
  • Mia: Näillä taittuu kevyesti alle ultran polkumatkat. Kestää juosta hyvin myös asfalttipätkiä. Tää kenkä ikään kuin pakottaa juoksemaan vähän kovempaa.
  • Esa: Plussaa pohjakuvio, tarpeeksi nappulaa mutapoluille, pohjamateriaali, rullaavuus. Mielestäni La Sportivan paras ulkopohja! Tahmeeta kumia liukkaille ja märille kallioille. Väljyyttä varvasosastolla, istuu silti napakasti kantapään ja jalan keskiosasta niin kuin pitääkin. Pohjan keskiosa muutenkin jalkaa tukeva, liittyy osittain tuohon rullaavuuteen. Mun henkilökohtainen valinta likimain kaikille kisamatkoille sieltä 10 kilometrin sprinttimatkoista aina polkumaratoneihin asti. Jopa lyhyemmille ultramatkoille todennäköisesti valitsen Kaptivan.

 

Kaikki edellä mainitut mallit loistavia polkujuoksun yleiskenkiä mukautuvien pohjiensa ansiosta. Pohjissa on käytetty La Sportivan kehittämää Impact Brake System -rakennetta, joka toimii kahdella tavalla: Impact Brake System sekä vaimentaa iskuja että lisää pohjan pitoa niin ylä- kuin alamäessä. Keskeinen osa Impact Brake -rakennetta on pohjien uniikki kuviointi, joka on suunniteltu siten, että pohjan nappuloista mahdollisimman moni on kerrallaan kosketuksissa maahan. Se maksimoi pohjan pidon niin kuivalla kuin kosteallakin pinnalla.

Pehmeään tai mutaiseen maastoon eniten suorituskykyä löytyy La Sportivan Mutant/ Mutant Woman ja Lycan II/ Lycan II Woman -malleista, jotka sopivat mainiosti myös keskipitkille matkoille ja polkujuoksuharjoitteluun. Kuten Kaptivassa myös Mutantissa on tahmea FriXion® White -pohjakumi. Leveähkö pohja antaa kengälle vakautta etenkin pehmeillä poluilla, ja sen pitoa lisäävät kartionmutoiset pohjanappulat.

Muihin malleihin verrattuna Mutantissa on korkeampi droppi, joka antaa iskunvaimennusta erityisesti kantapäälle. Se on tarpeeseen etenkin, kun astuminen tulee voimakkaammin kannalle. Mutantin välipohja on Akashan lailla injektoitua, hyvin vaimentavaa EVA:aa. Mutantissa on SpyralTongue™ -iltti, joka lisää kengän istuvuutta sekä suojaa jalkaa kiviltä ja mudalta. Sen ohella kengän yläosaan FusionGate™ -teknologialla integroitu nauhoitus nopeuttaa kengän pukemista ja pitää jalan paikoillaan ylämäessä.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Mutantista
  • Antti I: Tosi hyvin suojattu kenkä, joka sopii erityisen hyvin vaikeille poluille ja myös poluttomaan maastoon. Korkean kantakupin ja hyvän nauhoituksen ansiosta Mutantin saa istumaan todella hyvin, minkä johdosta tosi luotettava kenkä juosta myös ylä- ja alamäkiin.
  • Jukka: Tunnetusti kautta vuosien ollut Anton Krupickan suosikkikenkä. Taitaa olla Stravassa yhdestoista kenkäpari menossa. Tuon takia minunlaiset fanit ostaa Mutantit, vaikka meillä ei Coloradon vuoripolkuja olekaan!
  • Esa: Lämmin ja suojaava, miellyttävä pehmeä istuvuus, rouhea pohjakuvio. Paksu iltti suojaa jalkapöytää kireiltä nauhoilta. Valitsisin nämä kengät jos pitäisi lähteä johonkin maratonia pidemmälle matkalle ja jos olosuhteet on viileät. Erityisesti jos on hieman sateinen keli ja mutainen maasto. Esimerkiksi Toukokuun NUTS Karhunkierros 55 kilometriä ja sitä pidemmät matkat.

 

Viime kauden La Sportiva uutuus Lycan II on teknisesti ja esteettisesti paranneltu malli alkuperäisestä Lycan-juoksukengästä. Uudistetussa mallissa on uusi, karkeampi kuviointi, hankausta kestävä sisäosa sekä tahmea ja leveä FriXion® Blue -pohja, joka antaa pitoa pehmeässä ja mutaisessa maastossa.

Lycan II:ssa on Bushido II:n ja Mutantin lailla kartiomaiset pohjanappulat. Kengässä on niin ikään tehostettu iskunvaimennus välipohjassa. Päällisen hengittävä verkkomateriaali on vahvistettu mikrokuidulla ja siinä on hankausta kestävä päällyste, joka antaa kengälle suojaa ja keveyttä. Tänä keväänä malli saapuu ensi kertaa myös Suomeen.

Karacal, kesän 2021 uutuus: keskipitkien ja pitkien matkojen harjoittelukenkä

Kesälle 2021 La Sportiva tuo mallistoonsa uuden polkujuoksukengän, Karacalin ja Karacal Womanin. Se on suunniteltu ensisijaisesti keskipitkien ja pitkien matkojen harjoittelukengäksi sekä kilpailujen jälkeiseen palautumisharjoitteluun. Kengän suunnittelussa ja muotoilussa on panostettu erityisesti mukavuuteen ja hengittävyyteen pitkäkestoista käyttöä ajatellen.

Karacalin pohjamateriaalina on käytetty hyvin kulutusta kestävää FriXion® Blue -kumiseosta, kun taas kengän pohjakuvio antaa pitoa vaihtelevassa maastossa. Välipohja on kompressoitua EVA:aa, mikä antaa jalalle hyvän tuntuman maahan. Pohjan ja välipohjan väliin on lisäksi integroitu Rock-Shield-kivisuoja, joka antaa jalalle suojaa kivikkoisessa ja epätasaisessa maastossa. Karacal soveltuu siis hyvin myös teknisemmille reiteille.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Karacalista
  • Antti I: Karacal on runsaasti vaimennettu kevyt polkujuoksukenkä. Pidän niitä erinomaisina yleispolkukenkinä, joilla on rullaavuutensa vuoksi mukava juosta erityisesti helpommilla poluilla, hiekkateillä ja mäkisessä maastossa. Hengittävän päällysmateriaalin ja tilavan lestin vuoksi jalat viihtyvät Karacalissa pitkiäkin päiviä, joten ne ovat minun luottokengiät pitkille lenkeille. Koska jalka tuntuu istuvan Karacalin sisällä varsin "syvällä", ovat ne paksusta pohjastaan huolimatta yllättävän ketterät kengät myös kivikossa ja juurakossa – yllätyin ketteryydestä Vuokatin todella teknisillä poluilla.

 

Osta Karacal    Osta Karacal Woman
__
 

Lyhyemmille matkoille polkujuoksukengät 

La Sportivan Helios III ja Helios III Woman ovat suunniteltu lyhyemmille matkoille. Se on kevyt ja kiertolöysä kenkä, jossa on hyvä pito ja maatuntuma. Kenkä rullaa hyvin ja sillä on kiva juosta kovempaakin. Pohjan FriXion® Blue -kumimateriaali kestää hyvin kulutusta, joten Helios III sopii hyvin kovapohjaiseen maastoon ja hiekkatiesiirtymille.

FriXion® Blue’n pito on tahmeampia kumeja hieman vähäisempi, ja siksi pohjan pitoa on lisätty ainutlaatuisella pohjakuvioinnilla sekä Impact Brake -rakenteella. Helios III:n välipohja on injektoitua EVA:aa, missä on käytetty Morpho Dynamic -teknologiaa. MorphoDynamic toimii kuten täysjousitettu maastopyörä: se pehmentää iskuja ja lisää kengän vakautta epätasaisessa maastossa.

Team La Sportiva Finland -juoksijoiden kokemukset Helios III:sta
  • Ville: Todella kevyt vauhtikenkä, sopii parhaiten (kuiville) kallioille ja melko hyväkuntoisille poluille. Napakka istuvuus, ei pyöri jalassa.
  • Antti L: Sensitiivinen ja istuva rallijalkine!
  • Elina: Helios III -polkujuoksukengät ovat ilahduttavan monipuoliset jalkineet. Kengät ovat (todella) kevyet ja silti ne kykenevät tarjoamaan runsaan vaimennuksen, joiden vaikutus ulottuu koko jalkapohjan alueelle, aina varpaista kantapäähän. Näillä menopeleillä juoksen mieluiten kuivilla polkubaanoilla niin rennosti nautiskellen kuin tehden vauhdikkaampia spurtteja. Huomaan käyttäväni kenkiä myös lenkeillä, jolloin jalkani kaipaavat palautumista. Kun vaimennusta löytyy, eivät tiesiirtymät aiheuta päänvaivaa. Suosikkimatkaksi on muodostunut työmatka, joka sisältää asfalttia, hiekkateitä, pururataa sekä polkuja. 

Osta Helios III    Osta Helios III Woman

Koontitaulukko La Sportiva -polkujuoksukengistä

Kenkämalli Matkat Paino/kenkä (M=42, N=38) Pohja Välipohja Pohjallinen* Kanta (mm) Kärki (mm) Droppi (mm)

Nappulan korkeus (mm)

Jackal Pitkät ultra- matkat M: 300 g
N: 250 g
FriXion® Red EVA + Infinitoo Ortholite® MR E 26 19 7 3,5
Akasha
Pitkät ultra- matkat
M: 310 g
N: 260 g
FriXion® Red
Injektoitu EVA Ortholite® MR 31 25 6 4,5
Bushido II Maratonit ja keskipitkät ultramatkat M: 305 g
N: 290 g
FriXion® Red
Kompres- soitu EVA Ortholite® MR E 22 16 6 4,5
Kaptiva
Maratonit ja keskipitkät ultramatkat
M: 280 g
N: 225 g
FriXion® White Kompres- soitu EVA Ortholite® MR E 23 17 6 4,5
Mutant
Maratonit ja keskipitkät ultramatkat
M: 320 g
N: 260 g
FriXion® White Injektoitu EVA Ortholite® MR E 26 16 10 6,5
Lycan II
Maratonit ja keskipitkät ultramatkat
M: 305 g
N: 270 g
FriXion® Blue Injektoitu EVA Ortholite® MR E 26 20 6 6,5
Karacal Keskipitkät ultramatkat M: 290 g
N: 250 g
FriXion® Blue Kompres- soitu EVA Ortholite® MR 26 19 7 3,5
Helios III Lyhyet matkat M: 219 g
N: 175 g
FriXion® Blue Injektoitu EVA Ortholite® MR 20 16 4 2,5


*La Sportivan polkujuoksukengissä käytetään 5 millimetrin paksuisia Ortholite® MR - Mountain Running -pohjallisia, jotka tarjoavat juoksijalle mukavuutta, sekä 4 millimetrin paksuisia Ortholite® MR E - Mountain Running Ergonomic -pohjallisia, jotka ovat kompromissi mukavuuden ja suorituskyvyn välillä. Molempia käytetään sekä naisten että miesten malleissa.