NUTS Pyhä -kisakoonti 2021: Tunturimaraton ja Tunturikymppi

Antti Itkonen, NUTS, Polkujuoksukilpailut -

NUTS Pyhä -kisakoonti 2021: Tunturimaraton ja Tunturikymppi

Viime viikonloppuna järjestetty NUTS Pyhä -polkujuoksutapahtuma päätti elämyksellisten NUTS-tunturijuoksujen sarjan tämän kauden osalta. NUTS Karhunkierroksesta ja NUTS Ylläs-Pallaksesta poiketen NUTS Pyhän kisamatkat ovat lyhyempiä ja vauhdikkaampia, mutta monipuolisuutta ja teknisyyttä ei Pyhältäkään silti puutu. Reiteiltä löytyy niin vauhdikasta metsäpolkua, latupohjaa, soratietä, rakkakivikkoa, juurakkoa kuin märkää suopohjaa.

Kilpailun käynnisti 43 kilometrin mittainen Tunturimaraton, joka on NUTS Pyhän kisamatkoista pisin. Juuri lähdön koittaessa taivaalta ryöpsähti sadekuuro, joka saatteli polkumaratoonarit matkaan. Kun maratonin kaikki lähtöryhmät olivat päässeet reitille, perään starttasi portaittain 21 kilometrin mittainen Tunturipuolikas sekä lopuksi yhteislähtönä NUTS Pyhän spurttimatka Tunturikymppi.

NUTS Pyhä lähtö 2021

Niin Tunturimaraton, Tunturipuolikas kuin Tunturikymppikin kulkivat pitkälti samaa reittiä. Startti oli Pyhätunturin juurella, maisemahissin paikkeilla, mistä alkoi heti noin 70 metrin alkunousu. Nousun jälkeen reitti kääntyi hiekkatielle ja latupohjalle, jota riitti useamman kilometrin verran. Alamäet antoivat hyvää vauhtia juoksuun alun tiukan nousun jälkeen.

Viiden kilometrin jälkeen alkoi reitti taas hiljalleen nousta. Vastaan tuli metsäpolku, jota seurasi kostea suopolku, josta reitti alkoi taas nousta jyrkemmin. Juuri ennen ensimmäistä huoltopistettä Karhunjuomalammella reitti muuttui taas helpommin juostavaksi hiekkatieksi. Huoltopisteellä oli kääntöpiste, jossa Tunturikymppi kääntyi takaisin, kun taas Tunturipuolikkaan reitti jatkui edelleen toiselle huoltopisteelle, Huttulomalle. Tunturimaratonin reitti puolestaan kulki aina kolmannelle huoltopisteelle asti Latvavaaraan ja lähti sieltä kääntymään takaisin päin Pyhätunturin suuntaan. Kaikki reitit kruunasivat nousu Pyhätunturin laelle, mistä oli tiukka lasku suoraan maaliin.

NUTS Pyhä Tunturimaraton. Antti Itkonen, Team La Sportiva Finland

Antti Itkonen, Team La Sportiva Finland. Kuva: © Samuli Tiainen / NUTS

Team La Sportiva Finland -polkujuoksutiimistä kilpailemassa oli Antti Itkonen, joka osallistui Tunturimaratonille. Antin suunnitelmana oli aloittaa matka rennosti omalla juoksutahdilla ja kiristää vauhtia puolen välin jälkeen. Ensimmäinen puolikas sujuikin häneltä suunnitelman mukaan, mutta loppupuolella vauhdin kiristäminen etenkin ylämäissä tuntui hänen kertomansa mukaan väkinäiseltä, joten loppumatka meni Antilta enemmän nautiskellen ultrajuoksutyyliin ja kuunnellen muiden iloisia tarinoita matkan varrella. Rennollakin juoksulla Antti sijoittui hienosti neljänneksi, mutta vaikka hän ei itse tulokseensa täysin tyytyväinen ollutkaan, tärkeintä oli itse juoksu, kuten Antti totesi: "-- ei sen väliä. Oli tosi kiva juosta!"

NUTS Pyhä Tunturikymppi. Tuomo Kuisma, La Sportiva Finland

Keskellä Tunturikympin voittaja, Tuomo Kuisma. Kuva: © Rami Valonen / NUTS

Tunturikympillä La Sportiva Suomea edustivat Tuomo Kuisma ja Petra Kaipio. Tuomo piti ennakkosuosikin asemansa ja voitti miesten sarjan jo toista vuotta peräkkäin. Tuomo juoksi matkan aikaan 49 minuuttia, mutta pohti kilpailun jälkeen, että vielä voisi hyvin kiristää, ja asetti seuraavaksi tavoiteajaksi alle 45 minuuttia. Petra puolestaan juoksi elämänsä ensimmäisen polkujuoksukisansa ja kiri loppulaskussa naisten sarjan neljännelle sijalle. Tavoitteena hänellä oli päästä kymmenen parhaan joukkoon, mutta neljäs sija ylitti kaikki odotukset. Ehkä ensi kerralla havitellaan jo podium-paikkaa.

NUTS Pyhä Tunturikymppi. Petra Kaipio, La Sportiva Finland

Petra Kaipio, La Sportiva Finland. Kuva: © Rami Valonen / NUTS

NUTS-tapahtumat tarjosivat polkujuoksijoille jälleen upeita kokemuksia tunturimaisemissa. Kiitos tästä kesästä! Innolla odotamme, mitä seuraava vuosi tuo tullessaan.