Kohti NUTS Karhunkierrosta: polkujuoksutiimin tunnelmissa

Antti Itkonen, Elina Virkkunen, Jukka Kukkonen, Mia Tuoriniemi, Nelli Avikainen, NUTS, Susanna Kujanpää -

Kohti NUTS Karhunkierrosta: polkujuoksutiimin tunnelmissa

Kauden ensimmäinen NUTS-polkujuoksukilpailu häämöttää enää vain muutaman viikon päässä. Nyt voi olla jo vähän innostunut, koska tapahtuman järjestyminen näyttää lopulta onnistuvan. Iso kiitos kuuluu NUTS-tiimille, joka paiskii kovasti töitä, jotta saamme nauttia polkujuoksutapahtumasta turvallisesti.

Innostus näkyy myös La Sportiva Suomen polkujuoksutiimissä, josta kilpailemaan lähtevät Nelli AvikainenAntti ItkonenSusanna KujanpääJukka KukkonenMia Tuoriniemi ja Elina VirkkunenKysyimme, miten he ovat valmistautuneet kisaan ja missä tunnelmissa he lähtevät juoksemaan NUTS Karhunkierrokselle vuoden tauon jälkeen.

1) Kuinka mones NUTS Karhunkierros tämä on sinulle?

Nelli: Tämä on toinen kerta kun pääsen osallistumaan itse tapahtumaan. Kannustusjoukoissa olen ollut mukana vuodesta 2015 lähtien ja olenkin ilmoittautunut 55km matkalle jo kolme kertaa aikaisemmin. Nyt vihdoin näyttää siltä, että pääsen starttaaman. 

Antti: Tämä on kuudes kerta. Kahdesti olen juossut 83 kilometrin matkan ja kolmesti 166 km matkan. 

Susanna: Kolmas kerta paikalla, toinen juosten.

Jukka: Toinen kerta. 2018 juoksin 83km. Nyt haasteena perusmatka 166km.

Mia: Kuudes kerta. Kolme kertaa on tullut juostua 55km ja nyt kolmatta kertaa 83km matkalle lähdössä.

Elina: Vuorossa on neljäs paluu NUTS Karhunkierrokselle.

2) Mikä NUTS Karhunkierroksella houkuttelee ja saa palaamaan sinne aina uudestaan?

Nelli: Tunnelma. Tätä tapahtumaa ei turhaan kutsuta polkujuoksufestareiksi. Tänä vuonna ei koronarajoitusten takia välttämättä päästä ihan samaan fiilikseen, mutta normaalitilanteessa tämän tapahtuman kisatunnelma on jotain ainutlaatuista! 

Antti: Hieno reitti ja mukava tunnelma. Karhunkierros on muodostunut perinteiseksi kauden avauskisaksi. 

Susanna: Polkujuoksukauden avaustapahtumana NUTS Karhunkierroksen reitin kauneus ja yhteisöllisyys ovat vertaansa vailla. Tänäkin vuonna ne varmasti palkitsevat pandemiavuoden tuomista muutoksista ja haasteista huolimatta.

Jukka: Perusmatka 166km on ollut haaveena jo pitkään. Nyt houkutus nousi niin suureksi, että päätin uskaltautua edestakaiselle seikkailulle.

Mia: Ihan huippu reitti ja tunnelma. Tämän kisan fiilis on jotenkin spesiaali. Nyt korona toki vähän sotkee, mutta ei anneta haitata.

Elina: Kuusamo on aina tarjonnut hienot polkufestarit. Vaikka tapahtuman luonne on tänä vuonna eri, ovat maisemat edelleen samat. Kevään säävaihtelut ovat vaikuttaneet jokaiseen vuoteen omalla laillaan ja mietinkin, millaisessa säässä vaaroille tänä vuonna kivutaan ja onkohan se kiipeäminen jälleen - ihanan raskasta.

3) Mille matkalle osallistut tänä vuonna ja millä kengillä?

Nelli: 55km ja aion juosta Jackaleilla

Antti: 83 km matkalle. Lähden todennäköisesti Jackaleilla, koska ne ovat suosikkikengät. Kaptivat ovat toinen vaihtoehto, etenkin jos on kovin märkää. 

Susanna: Shakaalinpehmein askelin eli Jackaleilla matkaan, mutta puskutraktorinvarmat Akashat odottavat perusmatkan huoltopussissa.

Jukka: Perusmatka 166km Akasha-luottokengillä.

Mia: 83 km ja Jackaleilla. Ne vaan on niin hyvät.

Elina: 166 km matkalle ja Jackalit lähtevät kisakengiksi.

4) Miten ja millaisissa tunnelmissa kisaan valmistautuminen on sujunut?

Nelli: Harjoittelin alkuvuoden pääasiassa sileällä, koska tarkoitukseni oli juosta puolimaraton nyt keväällä, kunnes se koronarajoitusten takia siirtyi syksyyn. Olen juossut siis hyvin vähän poluilla, mutta onneksi takana on kuitenkin muilta osin muutama hyvä treenikuukausi. Se, että NUTS KK ylipäätänsä järjestetään, tuli yllätyksenä enkä koe olevani kovinkaan hyvässä kunnossa kisaa ajatellen. Hyvillä fiiliksillä silti lähden matkaan hakemaan uusia kokemuksia! 

Antti: Karhunkierros on tällä kertaa minulle puhdas harjoituskisa. En ole suuremmin valmistautunut tätä varten, mutta kisaan lähtö tulee varmasti nostamaan fiilistä. 

Susanna: Hyvillä mielin, iloisin askelin ja kilometrejä kerryttäen. Juoksu on antanut kokemuksia vapaudesta korona-aikanakin, jolloin metsän syleily on ollut entistä tärkeämpää. Erityistä kisajännitystä en ole ehtinyt potemaan epävarmuuden ollessa alati läsnä.

Jukka: Epävarmoissa koronatunnelmissa olen valmistautunut NUTS Distance 300 -kisaan jo viime syksystä. Viime hetkellä tilaisuuden tullessa tuli mieleen, että Karhunkierros saattaisi sopia pitkäksi ultratreeniksi puolitoista kuukautta ennen 326km pääkoitosta.

Mia: Kyllä tätä kisaa aina odottaa ja hyvillä fiiliksillä on tullut treenattua. Ihan huippua päästä kahden vuoden tauon jälkeen Karhunkierrokselle. 

Elina: Mieli on hyvä ja odottava. Juoksu on harrastus, jota on ollut helppo toteuttaa koronasta huolimatta. Se on lääkinnyt mieltä kaiken keskellä.

5) Millaista suoritusta tavoittelet?

Nelli: Pitkän kisatauon jälkeen tavoitteeni on päästä ehjänä ja suht hyvissä voimin maaliin. Kompastuskiveni on usein liian vähäinen juominen ja syöminen kisan aikana sekä maaliintulon jälkeen, joten yritän skarpata erityisesti siinä tällä kertaa. 

Antti: Varmaankin jonnekin kahdeksan tunnin pintaan 83 kilometrin matka saisi taittua. 

Susanna: Tavoitteena on maaliin pääseminen raatotaksin sijaan omin jaloin. Aion vähintäänkin tuplata edellisen reissun suoritusaikani!

Jukka: Aikatavoite on maksimiaikarajan 34h alitus ja maaliin pääsy. Puolessa välissä Napapiirin kääntöpaikalla pitäisi olla alle 14 tunnissa.

Mia: Jos sitä alle 10 tunnin pääsisi, olisin super tyytyväinen. Mutta jos maaliin pääsen suht hyvissä voimissa, sellaisen fiiliksen kanssa, että parhaani tein, niin sekin riittää.

Elina: Haaveilen vahvasta ja onnistuneesta juoksusta. Upea Kitkajoki on mielessä ja maaliin pääsy haaveissa!

Millaiset tsempit lähetät kaikille NUTS Karhunkierroksen osallistujille?

Nelli: Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee osallistumaan vaikka tapahtuman aikataulut menivätkin uusiksi. Tästä se kisakausi taas alkaa! 

Antti: Lähdetään yhdessä nauttimaan mukavasta juoksujuhlasta pitkästä aikaa. Valmistaudutaan kisaan hyvin ennakkoon ja ymmärretään järjestäjien päätöksiä sekä ohjeita. He tekevät huikeaa duunia, että kisa voidaan järjestää meille. 

Susanna: Muistetaan kaikki auttaa toisiamme niin poluilla kuin niiden ulkopuolella, eikä jätetä Karhunkierroksen poluille mitään muuta kuin tossunjälkiä. Ilon kautta ja kauas!

Jukka: Tsemppiä ja onnea matkaan kaikille osallistujille eri matkoilla. Kiva nähdä tuttuja pitkästä aikaa kisoissa!

Mia: Nauttikaa juoksusta, tästä se taas lähtee! Koronasta huolimatta, tehdään tästä yhdessä hieno tapahtuma. 

Elina: Toivotan kaikille iloa ja eteenpäin vievää menoa Kuusamon poluilla!

Karhunkierros 2019 Antti Itkonen

Kuva: Antti Itkonen NUTS Karhunkierroksella/ ©Guillem Casanova Photography 2019, NUTS

_________ ___ ___ __ __ _ _

Mikä: NUTS Karhunkierros on polkujuoksutapahtuma, jossa on tarjolla neljä erilaista kisamatkaa:

  • 166 km (Ruka - Napapiirin huoltopiste - Hautajärvi - Ruka)
  • 83 km (Karhunkierros)
  • 55 km (Oulanka - Ruka)
  • 34 km (Pieni Karhunkierros)

Missä: Ruka, Kuusamo

Milloin: 28.–29.5.2021

_________ ___ ___ __ __ _ _

Esittelykuva: NUTS Karhunkierros, Ruka / ©Aapo Laiho 2019, NUTS